×

Hata

[OSYouTube] Alledia framework not found

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen söyleşinin konuğu UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçilen Dertli Divani mahlası sahibi Veli Aykut oldu.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe Bodrum Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Refik Ülgen, Sivil Toplum Kuruluş temsilcisi,  Alevi inancına sahip yurttaşların yanı sıra Yarımadada yaşayan Dertli Divani hayranı bir çok Bodrumlu  katıldı.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği  başkanı Cem Yalçın, dernek olarak  Alevi yol ve erkanı temalı bir etkinlik dizisi başlattıklarını belirtti. Yalçın  “Amacımız  hep beraber muhabbet etmek, birbirimizle tanış olmak ve aynı zamanda yolumuzun kaidelerini, güzelliklerini de beraberce paylaşmak ve öğrenmek. Bu anlamda Kasım ayında Mehmet Turani dedemizle, sonrasında da Hamza Takmaz dede ile bir etkinlik gerçekleştirmiştik.. Bugün de Dertli Divani ile muhabbet edeceğiz. Bundan sonra da yolumuzun kaidelerini yeni nesillere aktaracak aydınlarımızı  etkinliklerimize davet edeceğiz…” dedi.

Alevilikteki âşıklık ve  zakirlik alanında yaptığı hizmetlerinden dolayı 2010 yılında Birleşmiş Milletlerin kültür kuruluşu olan UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi”olarak seçilen  ve ilk solo albümü Divane Gönül’ü 1989 yılından çıkardıktan sonra 2014 yılındaki son solo albümü Hakisar’a kadar toplamda 6 solo albüme imza atan Dertli Divani, gece boyunca sıradan bir konser vermeyeceğini belirtti.  Ozan Divani “İcra ettiğimiz deyişlerin ne anlama geldiğini onların batıni anlamlarını açıklamaya çalışacağım. Hacı Bektaşların, Pir Sultan Abdal’ın gönül eri olup veya halk adamı olan bütün bilgelerin, düşünürlerin özdeyişlerin anlatıp onların iç anlamı dediğimiz bâtınî anlamlarını muhabbet konusu yaparak ruhumuzun da bütünleşmesini sağlamaya çalışacağım. Yunus’un dediği gibi ‘Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım.’  Muhabbet etmeden de tanışamıyoruz.  Karşılıklı yapılan muhabbetle, bilgi ve birikimlerimizi birbirimize aktarıp beslenmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde insanlar kendilerini geliştirir. Muhabbet hepimizin okuludur. Mekteb-i İrfan dediğimiz şeydir. 7 ile 70 yaşındaki canın yetiştiği okuldur mekteb-i irfan…”

Ozan Dertli Divani 2010 yılından bu yana Türkiye’de ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde 42 noktada Mekteb-i İrfan Muhabbetleri ile 3 binden fazla gence verdiği eğitimin amacını; “Çok güzel saz çalıp deyiş söyleyen gençlerimiz var. Bu gençlerimiz okudukları deyişlerin gerçekte ne ifade ettiğini bilirlerse daha içten ve inanarak halka anlatmış olacaklar.  Ayrıca muhabbet bizim özümüzü ifade eden bir şeydir. Üç can bir araya gelip muhabbet ederse o da cem olur. Cem töreninde yapılan 12 görevi tek tek icra etmemiş olsalar da üç nefes bir muhabbette de tek can olurlar. Önemli olan kültürüne aşina olmak ve bu muhabbet ortamından kopmamaktır. Kopmayacağız, kesintiye uğramayacağız ki özümüzü bulacağız. Bir anlamda bu mekteb-i irfan Muhabbetler; özümüze dönüş, özümüzden haberdar olmayı sağlayan deryadan damla misali çalışmadır. Bu kültürel değerlerimiz bitmek tükenmek bilmeyen bir hazinedir…” ifadeleri ile açıkladı.

Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezinde gerçekleşen  Konser yaklaşık iki buçuk saat sürdü.

 

 

DERTLİ DİVANİ Kimdir Ve Nerelidir ?

15 Ocak 1962 tarihinde Urfa’nın Kısas köyünde doğdu. Asıl adı Veli Aykut’tur. Dedesi Ahmet Baba ve babası, asıl adı Hamdullah olan Aşık Büryani’dir. Küçük yaşlarda aşıklık geleneğini ve bağlama çalmayı öğrendi.

İlk ve ortaokulu köyünde, liseyi ise Urfa’da bitirdikten sonra yükseköğrenimini Ankara’da tamamlayan Dertli Divani, hem kendi şiirlerini hem de babası ya da başka aşıkların şiirlerini bestelemektedir.

Mahlasını oluşturan Dertli bölümünü 1978 yılında Emrullah Efendi, birkaç ay sonra da evlerini ziyaret eden Bektaş Efendi ise Divani bölümünü verdi. Böylelikle Dertli Divani mahlası tamamlanmış oldu. Daha 16 yaşındayken söylediği doğaçlama deyişlerin de bu mahlası almasında önemli bir etkisi oldu.

Türküleri birçok sanatçı tarafından söylenen Dertli Divani Türkiye ve Türkiye dışında birçok konser ve toplantıya katıldı. Bugüne dek tek başına 4, grup olarak da 6 olmak üzere toplam 10 adet albüm çıkardı.

Ozanın kendisine ait ilk kaseti Divane Gönül, 92 yılında Diktiğimiz Fidanlar, 96 yılında Duaz-ı İmam ve en son 2000 yılında ise Ser Çeşme adlı kaseti piyasaya çıktı.

120’nin üzerinde söz ve müziği kendisine ait eser bulunmaktadır. Derleme eserlerinin sayısı ise 60’ın üzerindedir. Sözlü eserlerinden bazıları; Zülfü Livaneli, Arif Sağ, İlyas Salman, Belkıs Akkale, Sabahat Akkiraz, Güler Duman ve bir çok sanatçı tarafından seslendirildi.

 

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bknz. : http://www.bodrumgundem.com/2018/01/13/dertli-divani-ile-bodrumda-mekteb-i-irfan-muhabbeti

Sosyal Medya